2021. augusztus 22. 14:41 - H.Gabe

Star Wars záró-trilógia - Miért rossz a záró-trilógia?

star_wars_zaro-trilogia.jpg

Miért, rossz a záró-trilógia? -elég egy vessző, hogy máshogy lássunk/értsünk dolgokat.

Az előzmények:
Valamikor a 80-as évek második felében, 7-8-9 évesen kerültem először szembe a Star Wars-szal. Az Új Remény annyira magával tudott ragadni, hogy még aznap beseggeltem a másik két epizódot is. Akkoriban, „gyerekfejjel” még nem jutottak eszembe olyasmik, mint, hogy „ki franc ez a setét alak? meg mi a ’szért van bogrács a fején?”. 7-8-9 évesen a Star Wars inkább úgy hatott, mint egy nagyon egyedi, futurisztikus mese, ami –számomra- egy olyan világot (univerzumot) mutatott be, amilyet korábban nem nagyon láttam. Oké, gyerekfejjel a film egy jelentős részét nem fogtam fel, ahogyan Vader múltját, úgy más dolgokat sem feszegettem gondolati szinten. Volt a sötét pasi, aki gonosz és biztosan sokat bagózott, meg a másik, a csávó, aki a jó, meg a többiek, akik szintén jó, meg aztán jött a csuhás ipse, aki a sötét pasinál is gonoszabb. Az eredeti trilógiát inkább csak később értékeltem igazán, amikor 16-17 évesen újranéztem. Oké, addigra, akkori szemmel már kicsit elavultak voltak a trükkök, az effektek, de még mindig nem lehetett rájuk komolyabb panasz.

Igazán csak az akkor, 1997 megjelent „Star Wars Trilogy Special Edition” volt kiakasztó a maga újravágott szinkronjával, ahol is Han és Greedo párbeszéde valahogy így „hangzott” (Greedo feliratozva):
-…régóta készülök már erre. –felirat
Mire Han frappánsan, az eredeti szinkronból kimetszve:
-Csak belém ne törjön!

Ezúton is gratulálok a szinkront elkészítő „szakembereknek” a remek munkához!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a VHS-en megjelent változat (A 90-es évek 2. feléből, azt hiszem, 1997-ből), de elvileg a 2004-ben megjelent DVD-verzión már javítva van a baki. Szóval ezek a VHS-ek aranyat érnek.

Ott tartottam, hogy az eredeti SW trilógia lenyűgözött, nagyon bejött, de második megtekintésre, már kevésbé gyerekként előjöttek a korábban említett kérdések. Például, érdekelt volna, hogyan is lett Anakin-ból Vader. Nem sokkal később derült ki, hogy zöld utat kapott, és készül az előzmény trilógia, ami majd „húdenagyonjólesz”. Felejthetetlen az a mondat, amit az egyik lapban írtak akkoriban, miszerint: „Az új trilógia ma ugyanolyan hatást kelt majd, mint az eredeti trilógia tette a maga korában, hiszen rajongók millió mondják, hogy már attól megemelkedik a pulzusuk, ha csak a főcímzenét meghallják.”

Igen, ha ezzel arra céloztak, hogy felba**a a rajongók agyát, akkor stimmel.
(Mondjuk, ez a záró-trilógiára is igaz, de erről később.)

Az előzmény előzménye:
Az eredeti trilógia mindenképpen egy alkotás. Nem szimplán három film, hanem valami, ami a reklámszövegek szerint, „megváltoztatta a mozi-történelmet”. Ez talán túlzás, de tény, hogy letettek valamit az asztalra, ami bizonyos értelemben tényleg a filmtörténelem egyik meghatározó darabja lett. A mai napig olyan követőtáborral rendelkezik, amilyennel nem sok film (frencsájz) büszkélkedhet. Ezzel szemben az előzmény-trilógia sokkal kevésbé kedvelt.

1999-ben az Epizód I. megtekintése nagyon fura volt. Tudtam, hogy ez Star Wars, éreztem, hogy ez SW, de mégsem tűnt annak. A harsányabb, élénkebb, rikítóbb színek valahogy nem keltették azt a hatást, amit kellett volna, és maga a sztori is elég erőltetettnek tűnt. Nekem semmi bajom nem volt Jar-Jar-ral, sőt, kifejezetten kedveltem azt az esetlen kis balfaszt. Felüdülés volt a többi karakter mellett valaki, akiben van némi humor.
Számomra az egyik legfájóbb pontja az volt a filmnek, hogy Liam Neeson képtelen volt felnőni a szerephez. A higgadtságnak is vannak határai, Ő pedig nem úgy alakított, mint egy nyugodt, higgadt Jedi lovag. Inkább emlékeztetett egy olyan paródiára, mint mondjuk… Schwarzenegger Az Utolsó Akcióhősben; körülötte minden robban, hullanak az emberek, fröcsköl a vér, de ő totál nyugodtan vezetget, meg néha lő egyet, mert nem eshet baja, hiszen Ő a főhős. Vagy túl lett tolva a botox, de akkor az egész forgatás alatt, vagy tényleg úgy gondolta, hogy ez a pokerface remek lesz, elvégre, egy Jedi-t játszik, aki nyugodt, mindig kiegyensúlyozott, ésatöbbi.

Összességében nem volt rossz a film, de bennem nem tudta azt a hatást kelteni, hogy „ez igen, ez Star Wars!”

Három évvel később a Klónok Támadása már egy egészen más súlycsoportot képviselt. Nem tudom, hogy eleve az volt a cél, hogy lazán indítanak, aztán megpróbálnak komolyabb, hangsúlyosabb sztori-vezetést elkövetni, vagy a rajongói visszhangra hallgattak e, de a folytatás szerintem sokkal ütősebb lett, mint a Baljós Árnyak. A valamivel sötétebb hangulat közelebb sodorta az eredeti trilógiához, de azért tartott némi lépéstávolságot. A sztori kidolgozottabb lett, már nem úgy tűnt, mintha kapkodva, egy szalvétára írt vázlat alapján forgatták volna le a filmet. De nem csak a történet lett jobb, látványban is sokat javult a helyzet. Oké, ez mondjuk javarészt a két rész között eltelt 3 éves CGI fejlődésnek köszönhető, de akkor is tagadhatatlan, hogy sokat dobott a hangulaton. És igen, erről már ki tudtam jelenteni, hogy „na ez a SW!”.

Bár, szerintem a Klónok Támadása toronymagasan emelkedett a Baljós Árnyak fölé, a rajongók csak kb ugyanannyira (nem) kedvelték.
Ismét három év telt el és megérkezett a Sith-ek Bosszúja, ami már sokkal jobban bejött a nézőknek, de… Szerintem ez inkább csak azért alakult így, mert a filmvégi összecsapás nagyon jól sikerült, és végre, Anakin hamvaiból megszületett Darth Vader.
A hangulat még sötétebb, ami valahol tükrözi Anakin lassú átalakulását. Maga a film a Klónok Támadásánál is kidolgozottabb, mintha csak ekkor éreztek volna rá a készítők, mit is kell csinálniuk.
Tehát a kör részben bezárult, az előzmény-trilógia is megszületett, és sokáig azt gondoltuk, hogy ez így is marad. Hat epizód, melyeik egy teljes kört alkotnak. 2012-ben robbant a hír, hogy Lucas eladta a Star Wars jogokat (pontosabban az egész Lucasfilmet) a Disney-nek, a Disney pedig nem várt sokat, a felvásárlás híre után pár perccel hivatalosan is bejelentették, hogy a saga folytatódik, 2015-ben új Star Wars érkezik, ami nem mellékszál, nem spinoff, nem előzmény, hanem konkrétan a VII. epizód.
(Azért nem sokkal később az is kiderült, hogy a tervek szerint évenkénti váltásban, páratlan években a saga részét képező epizódok érkeznek majd, míg a páros években egy-egy önálló spinoff, amikből eddig csak kettő készült el. De ezekről majd egy másik alkalommal.)

A hosszú bevezető után elértünk a lényeges pontig:
A záró-trilógia:

Én így személy szerint baromira vártam az Ébredő Erő-t. Sokan már megtekintés előtt húzták a szájukat, merhát, „mi ez a faszság, hogy csaj a főszereplő? punci fénykarddal?”. Ja, hát, fura volt elsőre? Nem…
Szerintem kifejezetten kellemes volt a vérfrissítés, újdonságként hatott, hogy nem egy Luke Skywalker utódot dobtak be a mélyvízbe, hanem behoztak egy kvázi, ismeretlen karaktert a semmiből. Hogy Ő éppen csaj? És?

Szerintem az Ébredő Erő volt az a SW-film, ami nem csak átgondoltan lett felépítve, de megfelelően tudta magát eladni a régi rajongók számára, és képes volt esetleg újakat is bevonzani. Egy olyan, fiatalos lendületet adott a franchise-nak, amilyet korábban az előzmény-trilógia nem tudott. A történetvezetős nagyon jól sikerült, a film izgalmas lett, látványos, szerethető, sőt, kifejezetten jól emészthető darab, annak ellenére, hogy megvannak a maga kis bugyuta beütései. És, igen, azok megvannak. A későbbi események miatt visszagondolva részben már érthető, miért, de akkor, ezen események tudása nélkül igen furának hatott, hogy Rey ennyire jól kezeli az Erő-t.
(Egyébként, szerintem Daisy Ridley remek választás volt erre a szerepre. Olvastam, kik jöttek még szóba, de valahogy egyikükkel sem tudtam volna elképzelni a karaktert.)

Bírom J.J. Abrams-et, rohadtul jó rendező (Mission: Impossible-filmhez ne nyúljon többet), a filmen pedig érezhető, hogy szabadkezet kapott. valahol alkotói szabadságnak érzem azt, amit a filmmel művelt, és emiatt nem is csodálom, hogy a bemutató előttii mizéria ellenére mégis nagyobb sikernek örvend, mint azt a legtöbben gondolta volna. Azon felül, hogy fiatalos és lendületes, a filmben megvan a kellő izgalom, némi misztikus beütés, pazar látvány és Q jól sikerült csatajelenetek.

Persze semmi sem tökéletes, így ezek mellett megvannak a maga gyengeségei is, mint mondjuk az ismétlés. Megint előjön a „ezt valahol már láttam” érzés.
Megint egy hom… Hehe, nem húztok be.
Megint egy elsivatagosodott bolygó, megint egy ifjonc, akiben ott van a Erő, csak most nem Luke, hanem Rey, megint jön egy bográcsfejű sötét gonosz, csak most nem Darth Vader, hanem Kylo Ren, ésatöbbi. Kicsit olyan érzés, mintha csak átnevezések (még jó, hogy a Millennium Falcon-ból nem lett Alumínium Flakon -bocs, szar poén volt) történtek volna, és hol kicsit tuningolva, hol butítva, de majdnem ugyanazt a sztorit szeretnék eladni. ha viszont ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor szerintem minden idők egyik legjobb Star Wars-filmjét kapjuk.

A (nem MÁV-os) menetrendnek megfelelően két évvel később mozikba került a VIII. epizód, Az Utolsó Jedik címmel. Jött, látott, és nem győztek volna elnézést kérni miatta, ha lett volna bennük annyi.
Kitérő:
Egyszer majd elmondom hosszabban a véleményemet a Disney által prezentált Marvel-filmekről, de most csak annyit, hogy azon filmek felemás felhozatalának az egyik oka, hogy a Disney képtelen logikusan rendezőt választani.

Az Utolsó Jedik rendezői székét Rian Johnson foglalhatta el, akit nem tartok rossz rendezőnek. Az az ember, aki olyan filmeket rakott le az asztalra, mint a Looper, a Beépülve, vagy az egyik személyes kedvencem, a Tőrbe Ejtve, az nem lehet rossz rendező Csak Q módon nem mindegy, milyen műfajba akarják beerőltetni, vagy, hogy ő mibe akarja magát be erőltetni. Rian Johnson a viszonylag lassú, de annál mélyebben kidolgozott filmekben brillírozik, ami alapjában véve nem gond, viszont egy túl lassú Star Wars nem feltétlenül nyerő ötlet. Egy kidolgozott, de végtelenül vontatott, unalmas filmet kaptunk, aminek ugyan megvannak a maga nagy-, és jó pillanatai, de a „nagyegészet” tekintve inkább csak a negatívumok maradtak meg bennem. A legrosszabb, hogy míg Abrams úgy nyúlt a franchise -hoz, hogy érezhetően tisztelettel viszonyult a Star Wars-hoz, addig Johnson itt-ott a földbe döngölte azt. Az olyan taplóra sikerült jelenetek, mint amikor Luke maga mögé hajítja Vader fénykardját, vagy egyáltalán, maga Luke, a személyiség, amit most ráerőltettek, már zavaróak. Minden bizonnyal humorosnak érezték ezeket a jeleneteket –gondolom-, mégsem sikerült ezt a hatást elérniük.
A kidolgozottságra senki nem mondhat rosszat, mert alapjában véve a filmnek megvan a maga logikája. Én inkább abban látom a gondot, hogy a majdnem 150 perces játékidő –stáblista nélkül- úgy került kitöltésre, mintha bizonyos részek csak azért kerültek volna bele, hogy legyen valami átvezetés, vagy, ami növeli a játékidőt.

Az Ébredő Erővel ellentétben, itt már nem azt éreztem, hogy remekül elkapták a fonalat, hanem azt, hogy egy olyan útra terelték a szériát, aminek a végén van egy mély szakadék, és lassítás helyett inkább gyorsítanak, persze nem direkt, szimplán csak bíznak abban, amit elképzeltek, akkor is, ha egyébként lehet, hogy tudják, hogy nem így kellett volna csinálniuk. –ej, öcsém, de szép volt ez a mondat.
Merem állítani, hogy Az Utolsó Jedik lett a második (harmadik) leggyengébb Star Wars-film, amit valaha leforgattak. És igen, ahogy említettem (vagy csak akartam), megvannak a maga nagy-, és jó pillanatai, de a film egészén ez nem segít.

A kevésbé sikeres etap után a Disney meghozta a döntést: Visszahívták J.J. Abrams-et, hogy vezényelje le a záró-trilógia utolsó darabját. Tulajdonképpen ez egy logikus és ésszerűnek tűnő döntés, hiszen Abrams mégiscsak összehozta Az ébredő Erőt, ami még a legelvakultabb rajongók körében is sikeresnek bizonyult, éppen ezért szinte már a zsebünkben éreztünk egy újabb ütős, mindent lezáró SW-filmet. A kérdés, amit egyébként Reddittől kezdve a Facebookon át egészen a Twitterig több helyen is átbeszéltek: Mi lesz a folytatás? Abrams megpróbálja kijavítani azokat a „hibákat”, amiket Rian Johnson elkövetett,, esetleg valami olyan megoldással élnek, ami ezeket megtartva gördíti tovább a sztorit?

Abrams jelenléte miatt nagy reményeket fűztem a Skywalker Korához, ami viszont nem volt világos, hogy Abrams jelen esetben nem rendező, hanem statiszta. A filmen érezhető, hogy nem kapott szabadkezet, sőt, mintha direkt falak közé lett volna szorítva. –legalábbis ilyen érzést keltett a film. A Disney ezúttal nem egy igai SW-mozit akart, hanem tűzoltást, valamit, ami Az Utolsó Jedik által keltett lángokat visszaszorítja. Az a töketlen hozzáállás, amit tanúsítottak, odáig vezetett, hogy a IX. epizód, ami a teljes saga-t lezárta, egy abszolút középszerű, átlagos (SW-szemmel átlag alatti), végtelenül elnagyolt család film lett. A Star Wars minden idők egy legmonumentálisabb mozi-szériája, és valóban olyan és akkora rajongótáborral büszkélkedhet, amilyet… talán egyetlen film sem tudhat magáénak.
Sokan, sok helyen leírták már, mi volt az egyik legnagyobb baj ezzel a filmmel, de a Disney értetlenül állnak és vakarják a tök fejüket, és valóban nem fogják fel, mit vártak az emberek.
Pedig nem túl bonyolult:

Szerintem, ha egy ilyen monumentális mozi-szériát lezárnak, akkor egy olyan „utolsó részt” kell összerakniuk, ami nem egyszerűen csak kiegészíti/lezárja a történetet, nem elég,ha magyarázatot/válaszokat kapunk bizonyos kérdésekre. A befejezésnek olyannak kell lennie, hogy annak láttán az nézőkben felpörögjön az adrenalin és a film végeztével úgy hagyják el a mozit, mintha éppen Ők maguk küzdöttek volna a végsőkig.

A Skywalker Kora legnagyobb meglepetését sajnos már a trailerek alatt lelőtték; Palpatine visszatérését így kevésbé éreztem erőteljesnek, mint amilyen a korai spoilerek nélkül lehetett volna. És itt rögtön bele is botlunk abba, ami miatt én erőtlennek éreztem a filmet.
A Mission: Impossible 2 óta tudjuk, hogy a hőst az teszi hőssé, ha megvan a megfelelő ellenfele. Az Ébredő Erő talán pont ezért volt annyira jó, mert Rey és Kylo között volt egy kvázi, egyensúly, ami megfelelő volt a hős-antihős viszonyhoz. Az Utolsó Jedik-re ez a viszony némileg megváltozott, a Skywalker Korára pedig teljesen átalakult. Alapjában véve nem volna gond azzal, hogy vittek bele némi romantikát, az viszont erősen visszavetette a dolgokat, hogy így tulajdonképpen „gonosz” nélkül maradt a film. Mert valljuk be, az, hogy a túlérett, félig rohadt Palparine villámokat szór, nem egy komoly jelenet. Pedig Ő lehetett volna a kulcs egy igazi, nagy, komoly végső összecsapáshoz.
Miért? Könyörgöm: STAR WARS!

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki egy Star Wars-lezárástól elvárt volna egy igen látványos, oda’szó, epic fénykard-párbajt. Amit kaptunk, azt nem is nagyon tudom körbeírni. Palpatine beszél, megvilágosítja az elménket, villámokat szór, fitogtatja az erejét, és nagyjából ebben merül ki a „nagy, végső összecsapás”. Oké, valamivel felettük van csata is, de az egy másik kérdés; ott nincs fénykard, nincs Erő. Palpatine minden egy Kylo-ra tett fel, pedig sokkal ütősebb lett volna, ha kiderül, hogy van egy komolyabb, felkészültebb tanítványa, aki (ha már a két ifjonc összebarizott) megfelelő ellenfél lehetett volna a Rey-Ben párosnak. Akkor talán kaptunk volna egy igazán teljes, látványos párbajt, de sajnos ez kihagyott ziccer maradt.

Nem tudom eldönteni, hogy mi volt a Disney szándéka ezzel a filmmel. Valahogy nem érzem azt, hogy ez a Star Wars közönségének készült. Viszont ezek után kíváncsi vagyok, mit hoznak össze Rian Johnson önálló trilógiájában –ha elkészül-, és így magamban azért elgondolkodtam azon is, ha egyszer úgy döntenének, hogy Rey történetét folytatnák, azt vajon milyen módon tennék? Abban egészen biztos vagyok, hogy a Star Wars valamilyen formában folytatódik a mozivásznon is, de jelenleg nem tudom elképzelni, hogyan.

Szerintetek?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://popcult.blog.hu/api/trackback/id/tr616666846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.24. 17:56:27

"punci fénykarddal?"

Érdekes. Én mérsékelten szexistának gondolom magamat, de bennem ez a kérdés mégsem merült fel. Talán azért nem, mert ez a Rey nem csak egy punci fénykarddal, hanem egy nagyon erős, meggyőző, megragadó karakter. És annak ellenére, hogy tulajdonképpen nagyon szép lány, nem csak egy punci. Ha valami látványos díszmucust kerítettek volna műkörmökkel és feszesen dekoltált bőrszerkóval, az nagyon béna lett volna, természetesen, Daisy Ridley viszont már elsőre nagyon ütőset hozott. Emlékezzünk vissza, az Új reményben Luke csak egy esetlenkedő parasztgyerek, de Leia is csak A Jedi visszatérben lett cool istennő. A kis Anakin érdektelen maradt. Kylo Ren az Ébredő erőben csak egy hisztis legény, igaz, később viszont azt juttatta eszembe, hogy de jó Anakint csinálhattak volna belőle, ha húsz évvel korábban lennénk. De Reyt végig élveztem.

"Például, érdekelt volna, hogyan is lett Anakin-ból Vader."

Ez is érdekes. Nekem ez sem jutott eszembe. Ez valami generációs különbség, régen, az én fiatalkoromban nem volt általános szokás az előzményeken agyalni. A Trilógiában nincs Anakin, csak beszélnek róla, nem is sokat, de van Vader, aki erős, gonosz és engedelmes, majd a hatodik részben betölti szerepküldetését, és egy picit kétséges módon előbújik belőle az érző apa. De még ettől sem változott vissza Anakinná, csak Vader megjavult. Soha nem hallottam senkit arról tanakodni, hogy vajon milyen volt Vader, amikor Obi-wan tanítványa volt. Ő volt a Sötétség Lovagja, és kész. Régen talán jobban elfogadtuk a kiosztott szerepeket, és nem akartunk változtatni az elénk tárt történeten.

Jó volt ez a terjedelmes elemzés. És a nyolcadik résszel nem voltam annyira elégedetlen, pedig van benne egy elég hosszú vakvágány, vannak porgok, van Rose, van a béna dezertőr, van Csodatévő Szent Leia, lenne okom neheztelni. Valami megmentette bennem ezt az epizódot, úgy látszik. Például az elég erősre sikerült látványosságok, talán. Viszont a második résznek a sztoriját húsz év után sem tudom elmondani, pedig te nagyon dicséred. A szerelmi szál valahogy az istennek sem akart érezhetővé is válni, pedig Padmét gyönyörűen dekorálták, a legjobban erre emlékszem belőle, meg sok részletre, amelyek kicsit mintha túlburjánzottak volna egy film keretein, de persze ez csak egyetlen magánvélemény.

Remélem, jön még ide pár kommentelő, bőven adtál vitaalapot.

H.Gabe 2021.08.24. 18:28:43

@Androsz:

"punci fénykarddal?"

Mentségemre: ezt nem én írtam. :)
Valahol facebookon olvastam egy hosszabb posztot, amiben szinte követelte az író, hogy gondolják újra, mert egy ilyen filmbe, történetbe köztelező egy karakteres férfi, aki hősként jelenhet meg. A legkellemetlenebb, hogy ezen posztnak sokkal több helyesője volt, mint ellenzője.
Ahogy írtam is, nekem bejött az új karakter és kifejezetten tetszik, hogy meglépték a "nem-váltást".

Be kell vallanom, hogy én filmek mellett a könyveket is olvastam, amikben Anakin gyakrabban van megemlítve -legalábbis a filmekhez lépest-, így megeshet, hogy ez is bejátszott a kíváncsiságomba. :)

Abban teljesen igazad van, hogy a II. epizód történetét és/vagy annak mondanivalóját nehéz volna felvázolni. Az egy olyan film, amit "nézve lehet felvázolni", de igaz, a romantikus szál nem igazán működött. Bár a magam részéről elnézem, mert korábban Han és Leia romantikájában is inkább a humor volt a sava-borsa a helyzetnek. :)
Nekem inkább azért tetszett annyira, mert -szerintem- sokkal jobban kihozta a Star Wars-hangulatot, mint a Baljós Árnyak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.24. 20:06:38

@H.Gabe: " korábban Han és Leia romantikájában is inkább a humor volt a sava-borsa a helyzetnek. :)"

Évek alatt rengeteg kis werkfilmet láttam már a SW filmekről. Az egyikben van egy picike jelenet, a forgatási szünetben Carrie Fisher játékosan odakacsint talán Harrison Fordra, és kacéran "teszi-veszi magát". Annyira édes volt, sugárzott belőle, hogy Organa szenátor, a harcos Leia, a későbbi tábornok mögött rejtőzik egy bűbájos kis nőci. Csak a szerepe szerint nem ennek kellett látszódnia. Bár a maga idejében a jégbolygón elcuppant A Csók, a romantika híveinek kedvéért. :-))

"»punci fénykarddal?«
Mentségemre: ezt nem én írtam. :)"

Igen, tudom. :-D Csak a kiemeléssel eltüntettem a nyomát. Amit a férfi hős követelőiről írtál, az azért furcsa, mert az emancipáció aktivistái évtizedek óta küzdenek, de úgy látszik, erőltetéssel csak nem tudják megváltoztatni a világot. Mondom, én kissé szexista vagyok, nekem mégsem bökte a szememet a csajszi fénykarddal, nekem is csak az volt a gondom, hogy mit akar ez az amatőr azzal az önveszélyes fegyverrel. Megjegyzem, elképzelhető, hogy engem csak sikerült éppen eltalálniuk Rey megjelenésével, a morgók viszont valami acélosabb csajszival lettek volna megnyerhetőbbek, ismerjük a sémát, tűsarkúban köríves rúgás, ledöntve egyszerre három marconát. Mindig csodálom, hogy nem akad ki a műszer azoknál, akik izgatottan nézik, ahogy egy nő a törékeny kis öklével mázsás pofonokat oszt, pedig a valóságban nagyon nem úgy van az. A csont erejét nem lehet akaraterővel kipótolni.

Végül is a verekedős, maszkulin női főhős már annyira sematikus kellék, hogy csodálom, hogy még mindig sokan reklamálják a férfi főhőst egy mesefilmben. Láthatóan van, ami nem változott.

"én filmek mellett a könyveket is olvastam, amikben Anakin gyakrabban van megemlítve"

Ezek, gondolom, az oldalági ráadástörténetek könyvei. Mert a Trilógia könyveiben nem emlékszem ilyenre. A többi könyvet pedig én kihagytam, akár jól tettem ezt, akár nem. De nem helytelenítettem a kíváncsiságodat a figura előtörténete iránt, csak nekem más a tapasztalatom az én kortársaimról, úgy tizenöt évvel öregebbekről.

Kyria 2021.08.26. 09:49:50

Ellentétben a blog írójával, nekem mindhárom trilógiában a középső rész tetszett a legjobban, az elsők mindahányszor unalmasnak tűntek. A legutolsó rész lezárása egy tragédia volt, nem hiszem, hogy van olyan épeszű ember, aki egy sivatagba vágyik párakertésznek (vagy akárminek). A női főhőssel még nem lett volna bajom, a szereplőválasztás is jól sikerült, de a történetek egyértelműen az eredeti trilógia másolatai, ezt csak a vak nem látta. Kylo Ren pedig...hát, na ne már...mint egy durcás jóllakott óvodás. Annak idején mindenki ekézte Hayden Christensen-t, úgyhogy lehet, hogy az egész Univerzumban csak nekem tetszett, de szerintem meg teljesen tökéletes Anakin volt. Hogy lehetne folytatni? Ha Disney-ék tanulnak az eddigiekből, van remény...de ahhoz teljesen le kell térniük az eddigi útról.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.26. 15:48:55

@Kyria: "Hogy lehetne folytatni? Ha Disney-ék tanulnak az eddigiekből, van remény...de ahhoz teljesen le kell térniük az eddigi útról."

Folytatni? Hiszen vége van, befejeződött. Elkészült a kilencedik rész, amelyről negyven éve tudjuk, hogy az utolsó. Ha a Disney ezek után elő mer állni egy folytatással, azzal megsérti a kánont. Tudom, képesek lehetnek rá, de én reménykedem valami ésszerűségben. Csináljanak más történeteket, ha akarnak, a Zsivány Egyes jó lett, bár a Solo-t már el is felejtettem, a rajzfilmmel a hívek egy részét megfogták, arról a Mandalorianról nem tudom, mennyit ér. Az oldalregények annyi figurát és helyszínt szültek, hogy a Disney száz évig filmezgethet azok alapján. Azt külön várom - azért nem nagyon -, hogy a kisfiúból, aki az Erővel rántotta magához a seprűt, mikor lesz önálló film. :-]

"Hayden Christensen [...] szerintem meg teljesen tökéletes Anakin volt."

Ez valószínűleg attól is függ, hogy ki mit várt ettől a figurától. Amikor meghasonlott attól, hogy lemészárolta a sivatagi rablókat, akik az anyját fogva tartották, az mellette szólt. A Palpatine hatása alatt történt változásokat elsőre szintén elég jónak éreztem. Akik elégedetlenek vele - egy kissé én is -, azok inkább csak a későbbi Vaderrel való összevetésben találják erőtlennek. De most már mindegy, a film elkészült, lassan a nézők is lenyugszanak, a több milliárd filmesztéta új téma után néz. :)

H.Gabe 2021.08.26. 16:21:53

@Androsz:

"negyven éve tudjuk, hogy az utolsó"
Valójában, az, hogy 9 epizódról van szó, sosem lett "hitelesítve", hiszen, ha belegondolunk, elég sok regényről jelentették ki, hogy ez/ezek az igazi folytatás(ok).
Ha logikusan nézném, akkor a birodalom örökösei-t nevezném igazi f7. epizódnak, ami egyben azt is jelentené, hogy nem 9, hanem 12 részes a saga, de vannak, aki szerint ezen a szálon elindulva 14 epizóddal kell számolni.

De az is tény, hogy a Disney kezében ott van a lehetőség, és úgy csűrik-csavarják akár még 30 részen keresztül, ahogyan csak akarják.
Lásd: Rey, aki a regényekben eredetileg Han lánya volt, vagy Ben, aki viszont Luke fia; A két karakter eredeti történetét kicsit átírták és voila, lett egy trilógia, amiben Ők a hőfősök.
Szóval én kinézem belőlük, hogy a Rian Johnson keze alatt készülő új trilógia is inkább folytatás lesz, semmint önálló epizódok.
(Okké, állítólag ez egy "Skywalker-mentes" trilógia lesz és az ifjú Jedik-re koncentrál majd, de én ebben így nem nagyon hiszek. ^^ )

Ha azon is spekulálunk kicsit, mit kezdhetne a Disney a mellékszálakkal, független regényekkel, stb, akkor itt kicsit muszáj lelomboznom a kedélyeket:
A Disney kezébe "csak" a Lucas-birodalom került, így sajnos szinte esélytelen, hogy a független regények, spinoffok és egyebek valaha is vászonra kerüljenek. Ráadásul, ahogy nézem, a Solo bukása után nem nagyon akarják erőltetni a különálló filmeket, pedig, kövezzetek meg, nekem az is tetszett. Laza kis hülyeség volt SW-köntösben. :)

Kyria 2021.08.26. 17:22:55

@Androsz: Pedig, attól tartok, lesz az a pénz...bár abban kétségk

Kyria 2021.08.26. 17:32:26

@Androsz: ...kétségkívül igazad van, hogy a jó öreg Lucas is 9 részröl beszélt (én is vagyok olyan öreg, hogy emlékezzek rá). A Zsivány egyes vs. Solo filmnél nekem utóbbi összehasonlíthatatlanul jobban tetszett, sőt, nekem frissebbnek is tűnt, azon igazán jól szórakoztam. A lány történetére pedig igazán kíváncsi lennék, ott érdekes felütések jelentek meg. Anakin? Először is gyönyörű arca volt, rendkívül arányos alkattal és még csak rosszul sem játszott. A "későbbi" Darth Vader viszont telitalálat volt, ezt valóban - azt gondolom - senki sem vitatja. A regényeket nem ismerem annyira, egyetlen "hivatalos"-nak mondott folytatást olvastam, de pocsék volt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.26. 22:34:39

@H.Gabe: "Valójában, az, hogy 9 epizódról van szó, sosem lett hitelesítve"

Nem tudom, hogy az elmúlt tíz évben mit írtak és mondtak erről a dologról, de ahogy @Kyria: is megerősített benne - én is tinédzser voltam a Csillagok háborúja bemutatásakor -, amikor már kialakult a terv, hogy a film trilógiává fog kiegészülni, annak a híre is elterjedt, hogy lesz három előzmény-rész is, 20-30 évvel korábbról, és három folytatás, ugyanennyivel későbbről. Lehet, hogy ennek a tervnek a híre később elhalványult, de én élénken emlékszem rá, és amikor a kilencedik részt bemutatták, természetesnek vettem, hogy elérkeztünk a végéhez. Maga a film valóban nem úgy ért véget, mint ahogy azt egy saga ünnepélyes lezárásaként elképzelném, de sorra elbúcsúztunk a Trilógia főszereplőitől, ezt a befejezés jelének tartottam.

De igazatok lehet abban, hogy a Disney ezt gondolhatja még másképp is. Van az a pénz, valóban. Az biztos, hogy ezt az aranyszőrű tehénkét még fejni fogják egy ideig, hihetetlen pénzeket keresnek a márkanévvel is. Ha megézzük Lucas írói szereplését az IMDb-n, 12 készülőben vagy tervben lévő film van felsorolva, szóval a fejés lendületben van. Nem tudom, hogy a filmtörténetben mihez lehetne hasonlítható ez a monumentális franchise, legfeljebb egy másik mostani franchise-hoz, régebben ilyesmit filmekkel talán sosem csináltak. Persze, láttam én is az 1968-as Majmok bolygójának két ócska folytatását is videón, meg találkoztam már "Megacápa vs Gigakrokodil" típusú moslékok hírével is elégszer, de ezek mind kispályások a Star Wars ipari kiaknázásához képest.

Várunk. Úgysem tudnánk elugrani sem a folytatások híre elől. Én már biztosan nem érem meg, hogy a márkanevet végleg nyugdíjba küldjék.

H.Gabe 2021.08.27. 10:49:07

@Androsz:

Az az igazság, hogy a blog megírásakor kutakodnom kellett, mert volt pár homályos folt a sztoriban, amik közül néhányat még most sem értek.

Az rendben volt, hogy Lucas szeretné elkészíteni az előzményeket, mert a 70-es években nemet mondtak rá, ugyanis a "befektetők" szerint az első epizód inkább egy politikai krimi, mintsem Star Wars.
Azt viszont nem értek:
Valóban, többször is lenyilatkozta, hogy szeretné "befejezni", a teljes történetet, amit a 9. résszel zárna le. Nekem ezzel csak annyi a gondom, hogy a Sith-ek Bosszúja bemutója után egy interjúban megkérdezték, hogyan tovább, amire az válaszolta, hogy talán belevág a 7. rész szkriptjének megírásába, mert ötlete már van hozzá.

Eszerint, hiába voltak terek, ha eleve nem is létezett a harmadik trilógia semmilyen formában sem. Sőt. kis guglizás után kiderül, hogy Lucas nevéhez "csak" 6 olyan regény köthető, amik a saga részeit képezik, ez pedig az a 6 epizód, amit meg is filmesítettek.
Ezért is mertem azt írni, hogy a 9 epizód sosem volt "hiteles" vagy kőbevésett, mert a jelek szerint 2005 előtt Lucasnak maximum ötletei voltak hozzá -a fenti mondat alapján-, de semmi kézzelfogható. Viszont, a magam részéről merem állítani, hogy ez egy olyan franchise, amit, ha jól kezelnek, tisztelettel bánnak vele és figyelnek a rajongókra, akkor sokkal több is van benne, mint 9, vagy 12 epizód.
Mondom ezt annak ellenére, hogy még mindig fejvakarva tekintek a 9. epizód befejezésére. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.27. 17:00:09

@H.Gabe: Én is úgy tippelek, hogy Lucasnak csak nagy vonalakban lehetett terve a Trilógián kívüli részekről. Úgy rémlik, hogy még a Baljós árnyak elkezdése előtt Lucas elég kelletlen volt a folytatás kapcsán, nem volt elég kedve belevágni, ez azt is jelzi, hogy nem volt kész filmterv. A rajongók türelmetlensége volt az, ami a stúdiót arra kényszeríthette, hogy fogjanak hozzá. Elég sokat is kellett várni rá, hiszen 83-ban megvolt a Jedi, az első rész pedig csak 99-ben került moziba, ez marha hosszú szünet ahhoz képest, hogy a Csillagok háborújából még A Birodalom visszavág előtt Új remény lett, 4. epizód. Lehet, hogy Lucasnak elég pénze volt a folytatások nélkül is. Szerintem még a Galaktika magazin filmhírei között is olvashattam olyat, hogy a hívek nagyon noszogatják már a Mestert, hogy fogja meg újra az eke szarvát, váltsa be a régi ígéretét.

Igazán érdekes lehetne tudni valami valóságosat arról, hogy a Lucasfilm hogyan adhatta el magát a Disneynek, tokkal-vonóval. Azt az érzést kelti, hogy Lucas a 7. résszel már nem akart szenvedni, ez egybevág azzal, amit te mondasz.

Hát, tervben van, ugye, egy negyedik trilógia - igazodva a korszellemhez, mert ma minden könyvet is rögtön trilógiaként indítanak, broáf -, még senki nem tud róla semmit, még kiderülhet, hogy folytatják a rendetlenül lezárt 9. részt, valahogy. A hosszú élet titka lehet, hogy az ember még mindenképpen meg akarja tudni, mik Lucas és a Disney valódi szándékai az aranyszőrű tehenkével.

@Kyria: Szerintem leginkább ijesztő, amit mutattál. :-)) Azt érzékelteti, hogy kiszabadult a palackból egy egyre nagyobb szellem, és igába hajtja a világot. Lesz ennek vége valaha? Vagy most már a filmipar örök része marad a Star Wars név, amíg a civilizációnk el nem bukik?
süti beállítások módosítása