2021. augusztus 22. 18:52 - H.Gabe

Mortal Kombat (2021) - Get over here!

mortal_kombat_2021_get_over_here.jpg

Rengeteg példa bizonyítja, hogy videójátékokat moziba adaptálni elég hálátlan feladat, a végeredmény pedig -általában- finoman szólva is gyenge. Ha csak az elmúlt, kb 20 évet veszem alapul, akkor olyan címek véreztek el, mint a Tomb Raider, a Assassin’s Creed, a Hitman (ideértve a reboot-ot is) vagy éppen a Prince of Persia. Persze akad olyan film is a listán, ami azért egészen korrekt, mert bár eleinte furán hangzott, hogy Pokémon-, vagy Sonic-film, ezek mégis egész szórakoztatóra sikerültek, és bevallom őszintén, szerintem a Need for Speed sem lett rosszabb, mint mondjuk a Halálos Iramban bármelyik fejezete.

A Mortal Kombat-et először a 90-es években próbálták lenyomni a mozi-nézők torkán. Ez…. Ez nem nagyon sikerült. Bár az 1995-ös első résznek voltak jó pillanatai, ezeket sajnos beárnyékolta a film többi eleme; A filmnek igazi sztorija nem nagyon volt, sőt, annál is kevesebb, de persze, egy Mortal Kombat-től nem feltétlen a mély történetmesélést várjuk el. A legnagyobb baj az volt, hogy nem adtak a látványra, sőt, a színészekre sem. A garázsban, baltával faragott díszletek és a korhoz képest is gyenge CGI mellett a film hitelességét csak jobban lerontotta az a tény, hogy egyedül a „főhős” Liu Kang karakterét megformáló Robin Shou-nak volt bármi köze a küzdősportokhoz. (Sokaknak pedig azért volt keserű szájíze, mert a film finoman szólva is visszafogottra sikerült; a játékok brutalitásából semmit nem kapott meg, ami azért elég sokat visszavett a hangulatból.) Mindenféle negatív visszhang ellenére a film nem volt hatalmas bukta, így 1997-ben mozikba került a folytatás, ami viszont már távolról sem volt anyagi értelemben annyira sikeres, valamint olyan kritikákat és értékeléseket kapott mind a kritikusok, mind a nézők oldaláról, hogy a tervezett harmadik rész sosem készült el.

Valamikor 2012-13 környékén röppent fel a pletyka, hogy a MK-et reboot-olni szeretnék, de az új film elkészültére 2021-ig várnunk kellett. A készítők már a premier előtt bezengték, hogy ez a film egy tervezett trilógia első darabja, ami szerintem a legtöbb esetnem nem jó ómen, ráadásul olyan érzéseket kelt az emberben -legalábbis bennem-, mintha pontosan tisztában lennének azzal, hogy a filmből ezt-azt hiányolnak majd a nézők, és így előre mossák magukat azzal, hogy „ez csak az első rész volt”.
És bazz, bejött!

A film első 12-13 perce kifejezetten jól sikerült; látványos, hangulatos, lendületes, kellően brutális, és megvan az a hangulat, amit szeretnénk, ha meg is maradna a film végéig.
Nem, nem marad meg.
Nem tudom, hogy nem akarták, vagy nem merték meglépni a mélyvíz-hatást, de a lendületes kezdés hirtelen visszabicsaklik egy, majdnem B-s film szintjére.

Cole Young bunyós, általában veszít, mert ugye abban van a „jópénz”, pedig Ő valójában nagyobb tettekre hivatott, már csak a sárkányt formáló anyajegyéből kiindulva is. Eközben a Külvidék rettegett császára a legjobb harcosát, Mr Free… Sub-Zero-t állítja csatasorba, hogy legyőzze a Föld harcosait. Kilenc győzelmet arattak, ha tizedszer is ők diadalmaskodnak, akkor a mi világunk az ő birodalmuk részévé válik és megindulhat az ostrom. Közben persze Cole próbálja magát összekapni, hiszen éppen szétesik az élete és mindenféle fura kinézetű és képességű alakok akarják vagy megölni, vagy segíteni.
Persze én is sarkítok, mert szeretnék spoiler-mentes maradni, de a sztori tényleg nincs túlgondolva, ami egyébként valóban nem volna nagy gond egy Mortal Kombat esetében. Az viszont már nagyobb gond, hogy az elmesélt történet szerintem nem úgy jön le, ahogyan tervezték; A MK inkább hat egy előzmény-filmnek, mintsem egy trilógia első darabjának. Ez alapjában véve nem volna baj, hiszen egy jól felépíthető franchise-hoz kell alapozás, és miért ne kezdhetnék távolabbról, mint korábban? A baj inkább az, hogy a fent említett 12-13 perc után a film ténylegesen ingadozik a sablonos középszerűség és a „nem is rossz” között, ami megeshet, hogy megpecsételi az esetleges folytatások sorsát, annak ellenére, hogy a „nem is rossz” sokkal inkább jelen van a filmben, mint az említet középszerűség.
(TALÁN ez a legtöbb, amit egy MK-filmből ki lehet hozni?)
Persze sem a filmet, sem a készítőket nem szeretném ekézni, hiszen minden hibája ellenére a Mortal Kombat minden tekintetben (történettől a látványon át a bunyókig) toronymagasan emelkedik a korábbi két film fölé, valahogy mégsem éreztem elég ütősnek. Legalábbis én kicsivel többre számítottam volna egy olyan filmtől, amivel egy egész trilógiának akarnak megalapozni. (Főleg egy olyan franchise esetében, mint a MK.)

És igen, ha MK, akkor bunyó! Azzal nem spóroltak, bár van egy pár olyan összecsapás, ami mintha nem lett volna betervezve, ezért rövidebb lett-, vagy elnagyoltabb, mint amire az ember számít, de ez talán nem is akkora baj. A játékokból ismerős lehet néhány elem (ami kifejezetten jó pont a készítőknek), még akkor is, ha némelyik nem igazán passzol bele az adott közegbe, de ugye ezzel is a rajongók szívéhez akartak utat törni. A jól sikerült elemek közül például ilyen az, hogy a filmet nem cenzúrázták; a brutalitás mértéke hasonló a játékokéhoz, persze filmes mértékkel mérve, vagy, hogy kifejezetten a játékból ismert mozdulatok, kivégzések (basszus, spoiler) is helyet kaphattak.
Itt szeretném megjegyezni, hogy ennek van két „lehetséges negatív” hatása is; nem biztos, de lehet, hogy a megfelelni akarás miatt is lett itt-ott fura a film, a másik, hogy bizonyos értelemben „komolyabbnak” szeretné magát eladni, mint amilyen valójában.

Ami számomra leginkább meglepő volt, hogy a karaktereket alakító színészeket egész jól kasztingolták. Oké. nem mindenki illett bele a képletbe, de összességében szerintem sikerült a megfelelő embereket kiválasztani az adott szerepekre. Arra nem szeretnék kitérni, hogy a filmből kik hiányoznak, akiknek a megjelenésére számítottam, mert ott van mondjuk Johnny Cage, akiről már a trailerek után is elmondták, hogy „még nem fog felbukkanni”, ráadásul a játékokban elég sok karakter közül lehet válogatni, így érthető, hogy nem akartak és nem is tudtak volna mindenkit ellőni elsőre.

Szerintem a Mortal Kombat egy egész korrekt adaptáció lett, a maga filmes körítésével együtt. Aki MK rajongó, annak kötelező darab, aki pedig nem, annak is megéri, ha tesz vele egy próbát, mert összességében véve remek kis szórakozás.

Finish him!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://popcult.blog.hu/api/trackback/id/tr8316667216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása