2021. augusztus 22. 18:52 - H.Gabe

Gotham

sorozatdara_1_gotham.jpg

Ezúttal egy sorozat kerül terítékre, de csak azért, mert újra bedaráltam és még mindig…

(Figyelem! Nyomokban spoilereket tartalmazhat!)

Amikor 2013-ban bejelentették, hogy előkészületben van egy Gotham című sorozat, akkor posztok ezrei foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy tényleg szükség van e egy sorozatba ágyazott Batman Begins-re. Bevallom őszintén, én is ezen agyaltam a hír hallatán, és még a sorozat indulása előtt is szkeptikus voltam, mert bár kijelentették az alkotók, hogy „ez nem Batman Begins lesz”, az első szkriptek alapján mégis annak tűnt, én pedig nem éreztem azt, hogy érdekelne, de persze egy esélyt megérdemelt.

Az első rész után rögtön világossá vált, hogy a készítők nem csak a tömeget akarták csitítani; a Gotham elsőre sokkal inkább tűnt Gordon Begins-nek, de ahogy haladunk előre az epizódokban és évadokban, úgy válik egyre egyértelműbbé, hogy a Gotham bizony szinte minden főbb, ismertebb karakter eredettörténete. A sorozat 5 évada összesen 100 epizódot foglal magába, ezalatt szinte minden fontosabb, ismertebb karaktert felvonultat, akik valamilyen szerepet játszanak Bruce Wayne és/vagy Batman életében; mind megkapják a maguk eredettörténetét, amik persze itt-ott eltérnek a korábban, a képregényekből vagy filmekből megismertektől. Már az első hírek és előzetesek elárulták, hogy Gordon, Bruce és Alfred mellett feltűnnik majd, Selina Kyle, Oswald Cobblepot (Pingvin), Edward Nygma, Harvey Bullock, hozzájuk pedig a későbbiekben csatlakoznak az olyan gonoszok, mint Firefly, Mr. Freeze, Poison Ivy, Bane, vagy éppen Ra's al Ghul. De még lehetne folytatni a listát.

A sorozat a már ismert történetre építkezve indít:
A Wayne család hazafelé menet át akar vágni egy sikátoron, ahol a felbukkanó „rabló” végez Thomas-, és Martha Wayne-nel. A helyszínre érkező rendőrök között ott van James Gordon, aki -katonai múltja ellenére- rendőrként ekkor még zöldfülűnek számít. A tett helyszínén szinte rögtön terhet rak a saját vállára, amikor megígéri a 12 éves Bruce-nak, hogy megtalálja a szülei gyilkosát.

Először azt gondoltam, mivel Gordon tűnik a fő-főszereplőnek, hogy majd a Wayne-család 66,6666%-ának a gyilkosa utáni nyomozás került a történet középpontjába, de kellemeset csalódtam; Az, hogy a gyilkost kézre kerítsék, szinte teljesen eltörpül a többi történetszál mellett. Kezdetben a fő, egész szérián át szövődő sztori mellett szinte minden epizód kap egy-egy saját kis -szinte mellékes- megoldandó történetet, ezek később jobban háttérbe szorulnak, és a továbbiakban sokkal inkább koncentrálnak a fő szálra.
Ez egyébként pozitív elgondolás volt, mert a főbb, hosszabb cselekményt így sokkal alaposabban ki tudták dolgozni, több idővel rendelkeztek. (Igaz, akad pár epizód, amit a túl sok idő miatt itt-ott unalmasnak éreztem, de ez csak az én meglátásom.)
A Thomas és Martha Wayne gyilkosa utáni „hajsza” gyakorlatilag teljesen kifullad, helyette a sorozat arra koncentrál, hogy azt mutassa be, hogyan lesznek a „fiatal” szereplőkből később azok, akiket már jól ismerünk. Tulajdonképpen az ő korai éveiket mutatja be; Ahogy Pingvin, Rébusz és a többiek felemelkednek, vagy éppen porba hullanak, úgy lesz Gotham is egyre sötétebb, és az egyébként sem a közbiztonság példájának tekinthető város csak még mélyebbre süllyed.

Ugyanez igaz a szériára is:
Ahogy haladunk előre az évadokkal, úgy lesz a sorozat egyre komorabb, sötétebb; ahogy egyre több és újabb ellenség kerül képbe, úgy lesz a hangulat egyre „DC-sebb”, és ezzel együtt valamiért nyomasztóbbnak is hat, főként az utolsó évad. A 4. évad utolsó részének fináléja egy igencsak baljós utolsó évadnak ágyazott meg, ami minden tekintetben tisztességesen oda lett téve; kellőképpen izgalmas és mozgalmas volt, de az alkotók érezhetően nem akartak sem túl keveset, sem túl sokat villantani, és szerencsére sikerült megtalálniuk az arany középutat. De természetes, hogy a Gotham sem tökéletes, viszont, szerintem az alkotók kihozták a legtöbbet, amit egy ilyen előzmény-sorozatból ki lehet. Itt-ott érezhető, hogy volt rajtuk nyomás, a megfelelni akarás terhe, viszont nem ütközik ki a kész munkán, mint sok más film és sorozat esetében.

Kontra:
Akik nem úgy tekintenek a Gotham-re, mint konkrét előzményre, hanem egy, Batman városában játszódó, a bőregér korai éveket bemutatót feldolgozást várnak, azok csalódhatnak; Itt Batman még hírből sem létezik, Bruce Wayne egy gyerek, akit láthatunk félig-meddig felnőni. A nemezisei sem annyira kiforrottak, karizmatikusak, mint amilyennek eddig láthattuk őket a moziban. Egyedül talán Pingvin az, akiben kezdettől fogva ott van a ravaszság, kegyetlenség és érzékelhető hatalomvágy. Ő kezdettől fogva hidegvérű alak, aki idővel csak rosszabb lesz. A többieknek még bele kell nőniük abba, amire hivatottak, éppen ezért tűnhet Riddler néha kevésbé „Rébuszosnak”, vagy Bane nem is annyira keménynek, de ez így jó. Ők is csak most kezdik a szakmát.

(Spoiler: Pingvin mellett azért akad még egy igazán jól összerakott és a kezdetektől fogva erőteljesre sikerült negatív szereplő. És… Ennyire rusnya Joker-t még az életben nem láttam.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://popcult.blog.hu/api/trackback/id/tr8416667230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása