2021. augusztus 22. 18:52 - H.Gabe

Bűntudat Nélkül

4_buntudat_nelkul.jpg

Sokszor elgondolkodom, hogy vajon Hollywood tényleg elhiszi egy-egy filmről, hogy „oké, ez elég a sikerhez”, vagy szimplán csak nem akarnak több időt és munkát elpazarolni?

Oké, a Bűntudat Nélkül nem mozikba készült, a streaming szolgáltatók pedig sokszor kicsit lazábban veszik a dolgokat, mégis, ha egy Tom Clancy regénye nyomán, egy Taylor Sheridan tollából kicsöppent film nem sikerül túl jól, akkor ott valami gebasz van. Rendben, elismerem Stefano Sollima rendező már a Sicario folytatását is alaposan az első rész alá helyezte, de az emberek tanulnak a hibáikból. Nem?

Szóval:
Adott John Kelly (Michael B. Jordan) haditengerész, akinek egy átverés szagú akció után az egész csapatát, majd ezzel a lendülettel a terhes feleségét is megölik. Értelemszerűen Ő is célpont volt, de természetesen sikerül túlélnie a támadást. -csak mert egyébként marha gyorsan vége lett volna a filmnek. A gyors felépülést követő maradék, kb 80 percben lesz némi akció, kevés izgalom, egy kis megtévesztés és teljesen kiszámítható csattanó. Ez a kiszámíthatóság egyébként átlengi az egész filmet. Érezhető, hogy valami nagyot akartak dobni, de sajnos egy olyan kerettörténettel rukkoltak elő, ami így 2021-re már lerágott csont, mert ilyen-olyan formában már számtalanszor felhasználták. A film egyébként jó is lehetne, és tényleg nem annyira rossz, mint amilyennek érzem, csak nem sikerült azt a hatást elérniük, amit terveztek; Kicsit olyan, mintha egy „Bourne-szerű” akció thriller lett volna a céljuk, de ahhoz túl összecsapott a sztori és hiába neveznek meg a filmben 3 betűs szervezeteket, kém-kriminek sem lehetne eladni. Vagy csak a 100 perces (stáblistáig) játékidő kevés volt a normális kidolgozáshoz. És talán pont az összecsapott sztori a film leggyengébb pontja: Kis túlzással, pár jól sikerült akciójeleneten kívül szinte semmit nem kapunk.
Még egy hitelesnek nevezhető főhőst sem.

Kísérleteztek azzal, hogy belevonják a halott családot, de ez inkább groteszk lett, mintsem emberi. Ha bosszúfilmet akartak volna készíteni, ahhoz gyenge volt az alapozás, de főleg a színészi játék. Kedvelem Michael B. Jordan-t, de ilyenkor elgondolkodom, hogy tényleg Vele van a gond és középszerű színész, vagy a rá osztott szerepek nem jók? A film alatt nem úgy festett, mint az a bosszúszomjas ember, akinek megölték a terhes feleségét, hanem, mint egy katona, aki előtt komoly küldetés áll, de ennél nem több. Oké, ráfoghatnánk, hogy katona, kiképezték, ő a kemény gyerek, de ez hülyeség.

Az igazság az, hogy összességében nem annyira rossz film, mint amilyennek tűnhet a fenti sorok után, de érdemes úgy tekinteni rá, mint egyszeri agykikapcsolós szórakozásra. Nem szabad komolyabban átgondolni, mit is láttunk, mert akkor az utóhatás rosszabb lesz. Aki viszont mindenképpen minőségi filmre számított a trailerek alapján, az valószínűleg csalódni fog.
Vagy nem…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://popcult.blog.hu/api/trackback/id/tr2616667222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása